Databeheer en informatiebeheer

Data en informatie

Stel je voor dat je een grote verzameling getallen hebt, zoals 15, 28, 43, 56, 72. Deze getallen op zichzelf zijn gewoon data. Ze hebben geen directe betekenis of context.

Nu, laten we zeggen dat deze getallen de verkoopcijfers vertegenwoordigen van verschillende producten in een winkel gedurende een bepaalde periode. Door deze getallen te organiseren en te analyseren, kun je waardevolle informatie verkrijgen. Bijvoorbeeld, je ontdekt dat product A de hoogste verkoopcijfers heeft, terwijl product C juist erg laag scoort. Met deze informatie kun je beslissingen nemen, zoals het promoten van product A en het heroverwegen van de marketingstrategie voor product C.

Dus, data zijn de rauwe gegevens, zoals de losse getallen. Informatie ontstaat wanneer je deze gegevens analyseert, interpreteert en er betekenis aan geeft, waardoor je inzichten krijgt die je kunt gebruiken om beslissingen te nemen of conclusies te trekken. Het verschil tussen data en informatie is dus dat data simpelweg de gegevens zelf zijn, terwijl informatie de betekenisvolle interpretatie en context van die gegevens vertegenwoordigt.

Data- en informatiebeheer

  1. Databeheer: Databeheer verwijst naar de activiteiten die worden uitgevoerd om gegevens te verzamelen, op te slaan, te organiseren, te structureren en te onderhouden. Het richt zich op de technische aspecten van gegevens, zoals het beheren van databases, het ontwerpen van gegevensmodellen, het implementeren van data-integratie en -transformatie, en het waarborgen van gegevenskwaliteit en -beveiliging. Databeheer omvat ook het definiëren van de procedures en richtlijnen voor het effectieve gebruik en onderhoud van gegevensbronnen. 

    Lees meer hierover in de online cursus Concepten van data

  2. Informatiebeheer: Informatiebeheer richt zich op het beheer van de informatie die is afgeleid van de gegevens. Het gaat verder dan alleen de technische aspecten van gegevensbeheer en omvat ook de strategische, organisatorische en beleidsmatige aspecten. Informatiebeheer houdt zich bezig met het begrijpen van de informatiebehoeften van een organisatie, het vaststellen van processen en procedures om informatie te verzamelen, te organiseren, te analyseren en te presenteren, en het waarborgen van de juistheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid van de informatie.
Informatiebeheer en databeheer zijn twee nauw verwante, maar verschillende concepten binnen het domein van gegevensbeheer. 

Samenvatting

Kort samengevat draait databeheer om het beheren van de technische aspecten van gegevens, terwijl informatiebeheer zich richt op het bredere spectrum van het beheren van de afgeleide informatie om waarde te creëren voor een organisatie. Databeheer is een onderdeel van informatiebeheer, waarbij gegevens als de grondstof worden beschouwd en informatie als het eindproduct dat wordt gegenereerd door de verwerking en analyse van die gegevens.

Volgende pagina