Tips uit UX-design

Tips uit UX-design

Bedrijven die apps en software ontwikkelen, houden rekening met het gebruiksgemak van hun app. Gebruikers die de app installeren, moeten meteen aan de slag kunnen. Je gaat immers niet voor het gebruik van elke app een opleiding volgen. 

Daarom hebben ze mensen in diens die gebruikerservaring moet verbeteren. Heel wat van de dingen waarmee men in de wereld van UX-design rekening houdt, gelden ook voor presentaties: 

  • Mensen kunnen 5 tot 7 itemsmakkelijk in één keer memoriseren. 
  • Gebruikers onthouden items aan het begin van een lijst (een reeks slides in de presentatie, een lijst met knoppen...) het best, die in het midden het minst. Naar het einde van de lijst toe, blijven items weer beter in het geheugen hangen (=Seriële positie-effect).
  • Nabijheid en gelijkenis: Gebruikers ervaren elementen die dicht bij elkaar liggen als gerelateerd, en elementen die elkaar overlappen als “gemeenschappelijk”
  • Knoppen die op elkaar gelijken, lijken eerder bij elkaar te horen.Hoe dicht bepaalde elementen bij elkaar staan, bepaalt dus in sterke mate hoe ze door de gebruiker ervaren worden. Zorg ervoor dat benamingen vlak bij elementen staan en niet in afzonderlijke “legenda” (zoals bijvoorbeeld bij grafieken in MS Excel). 
  • Splits tekstinhouden op in kleinere onderdelen (uiteraard op een zinvolle manier) en je gebruiker zal de inhouden beter kunnen memoriseren. De techniek om info op te splitsen in kleine eenheden (ook niet te klein), noemt men chunking
  • Soms helpt het om informatie in stapjes zichtbaar te maken. Stapsgewijze informatieverstrekking ( progressive disclosure): kan de complexiteit van een toepassing aardig verlagen. Een slideshow, 'lees meer'-knop, uitklapmenu's, leerpaden (in bijvoorbeeld e-learningomgevingen), tabbladen... verhogen op die manier het leerrendement. 
  • Welke momenten uit je schooltijd heb je het best onthouden? Niet zo zeer de leerstof, maar vooral de anekdotes. Opvallende dingen onhoud je nu eenmaal beter dan gewone dingen. Dit heet het “Van Restorff”- effect. Wil je elementen benadrukken, zorg dan dat ze opvallen. Gebruik eventueel ongewone beelden, speel met het tekstbeeld...
Volgende pagina