Kuipergordel

De Kuipergordel is een regio in ons zonnestelsel die zich bevindt voorbij de baan van Neptunus, op een afstand van ongeveer 30 tot 50 astronomische eenheden (AE) van de zon. Het is vernoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper, die het bestaan ervan voorspelde in de jaren 1950.

Planetoïden, dwergplaneten en kometen

De Kuipergordel bestaat uit een grote populatie van ijzige objecten, zoals planetoïden, dwergplaneten en kometen. Het is een overblijfsel van de vorming van ons zonnestelsel en bevat objecten die sindsdien ongewijzigd zijn gebleven. Sommige van de bekendste objecten in de Kuipergordel zijn Pluto, Eris, Makemakeen Haumea, die allemaal zijn geclassificeerd als dwergplaneten.

De objecten in de Kuipergordel zijn over het algemeen veel kleiner dan de planeten in ons zonnestelsel, maar ze kunnen nog steeds aanzienlijke afmetingen hebben. Veel van deze objecten hebben een elliptische baan en kunnen af en toe in de buurt van de binnenste delen van het zonnestelsel komen, waardoor ze interessante studieobjecten zijn voor astronomen.

De Kuipergordel is van groot belang voor het begrijpen van de vorming en evolutie van ons zonnestelsel, evenals de processen die hebben geleid tot de vorming van dwergplaneten en kometen. De ontdekking en verkenning van de Kuipergordel hebben ons inzichten gegeven in de diversiteit van objecten in ons zonnestelsel en hebben ons begrip van de buitenste delen van ons kosmische thuis vergroot.
Volgende pagina